Strafrechtadvocaat nodig?
+31 (0) 6 47788013

OM-hoorgesprek/­strafbeschikking

Een strafbeschikking van de officier van justitie

Heb je een oproep voor een OM-hoorgesprek of een strafbeschikking ontvangen? Dan wil de officier van justitie jouw strafzaak afdoen zonder dat daar een (onpartijdige) rechter aan te pas komt. Wees je ervan bewust dat de officier van justitie niet onpartijdig is en dat je soms een strafbeschikking aangeboden kunt krijgen terwijl een rechter niet tot een veroordeling zou zijn gekomen. Ook hanteert het Openbaar Ministerie andere richtlijnen bij het opleggen van een straf dan een rechter. Een strafbeschikking betekent in de meeste gevallen dat je een (aantekening op je) strafblad krijgt.  Laat je daarom altijd informeren of bijstaan door een advocaat. 

In veel gevallen heb je recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat. Neem gerust vrijblijvend contact op. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. 

De officier van justitie kan onder andere de volgende straffen zelfstandig aan jou opleggen:

 • Een geldboete
 • Een taakstraf van maximaal 180 uur (of maximaal 60 uur wanneer je minderjarig bent)
 • Een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 6 maanden
 • Een schadevergoeding voor het slachtoffer


De officier van justitie kan niet zelf een gevangenisstraf aan jou opleggen.

Oproep OM-hoorgesprek

Als de officier van justitie van plan is om (bijvoorbeeld) een taakstraf of een ontzegging van de rijbevoegdheid aan jou op te leggen, moet hij of zij jou volgens de wet eerst horen. Je wordt dan opgeroepen voor een OM-hoorgesprek, ook wel een OM-zitting genoemd. Zo’n zitting is niet een officiële zitting waar de officier van justitie en advocaat een toga dragen. Het is een gesprek waarin de officier van justitie wil kijken of jullie er samen uit kunnen komen, zodat je niet naar de rechter toe hoeft. Meestal krijg je aan het einde van het gesprek een strafvoorstel, maar het kan ook voorkomen dat de officier van justitie – na jou en/of jouw advocaat gehoord te hebben – de zaak alsnog seponeert. Dat betekent dat er niks meer met jouw zaak gebeurt. Neem daarom een advocaat mee naar het OM-hoorgesprek, zodat je een (aantekening op jouw) strafblad of een onredelijk hoge straf kunt voorkomen.

Ben je het niet eens met het strafvoorstel van de officier van justitie? Ben je niet naar de OM-zitting toegegaan? Of heb je de door de officier van justitie voorgestelde straf niet voldaan? Dan zal de officier van justitie jou dagvaarden en moet je op enig moment voor de rechter verschijnen.

Wil je meer weten over het OM-hoorgesprek of wil je dat ik met jou meega? Hou dan de oproep bij de hand en neem contact op. Ik help je graag verder.

Heb je een oproep voor een OM-hoorgesprek gekregen? Dan heb je recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat voorafgaand aan het gesprek met de officier van justitie. Het maakt niet uit of je grote of een kleine portemonnee hebt. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Stuur een berichtje via Whatsapp of laat jouw gegevens achter in het contactformulier, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

Meerderjarig
Word je verdacht van een misdrijf?
Afhankelijk van jouw financiële situatie wordt een deel van de advocaatkosten door de overheid betaald. Klik hier voor de inkomens- en vermogensgrens.

Minderjarig
Word je verdacht van een misdrijf?
Dan worden alle advocaatkosten door de overheid betaald, tenzij de officier van justitie een taakstraf van 20 uur of minder of een geldboete van 115 euro of minder wil opleggen. In dat geval hangt het van de financiële situatie van jouw ouders (of die van jou, als je 16 jaar of ouder bent en een baan hebt) of een deel van de advocaatkosten door de overheid wordt betaald. Klik hier voor de inkomens- en vermogensgrens.

Word je verdacht van een overtreding?
Dan moet je de kosten voor een advocaat meestal zelf betalen. Wanneer sprake is van een ‘zwaarwegend belang’, maakt de Raad voor Rechtsbijstand soms een uitzondering. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Strafbeschikking (zonder zitting)

Als de officier van justitie alleen een geldboete aan je wil opleggen, kun je een strafbeschikking thuisgestuurd krijgen zonder dat een zitting heeft plaatsgevonden. Een strafbeschikking betekent in de meeste gevallen dat je een (aantekening op je) strafblad krijgt. Heb je een strafbeschikking ontvangen en wil je advies of weten wat je hiertegen kunt doen? Hou dan de strafbeschikking bij de hand en neem contact op. Ik help je graag verder.

Heb je een strafbeschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gekregen voor een misdrijf? Dan heb je recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat. Het maakt daarvoor niet uit of je grote of een kleine portemonnee hebt. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. 

Stuur een berichtje via Whatsapp of laat jouw gegevens achter in het contactformulier, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

Wil je graag meer weten?
Of wil je advies? Neem dan contact op.

+31 (0) 6 47788013

Verzet

Ben je het niet eens met een strafbeschikking die aan jou is opgelegd? Dan heb je de mogelijkheid om binnen twee weken verzet in te stellen. Let op dat je een eventueel opgelegde geldboete niet eerst betaalt! Als je dat doet, wordt ervan uitgegaan dat je akkoord bent met de straf en kun je niet meer in verzet gaan. Heb je hulp nodig bij het instellen van verzet? Neem dan contact op. Ik help je graag verder.

Strafbeschikking voor misdrijf
Afhankelijk van jouw financiële situatie (of die van jouw ouders als je jonger dan 16 jaar bent), wordt een deel van de advocaatkosten door de overheid betaald. Klik hier voor de inkomens- en vermogensgrens.

Strafbeschikking voor overtreding
Je moet de kosten voor een advocaat meestal zelf betalen. Wanneer sprake is van een ‘zwaarwegend belang’, maakt de Raad voor Rechtsbijstand soms een uitzondering. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Liever telefonisch contact?
+31 (0) 6 47788013

Neem contact op

Heb je een oproep voor een OM-hoorgesprek of een strafbeschikking gekregen? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een gratis adviesgesprek. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Geen zorgen, je zit nergens aan vast.

Geboortedatum:*
Zittingsdatum (indien bekend):

In de wet staat dat je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep moet laten weten waarom je het niet eens bent met het vonnis. Doe je dit niet en kom je vervolgens ook niet op de zitting in hoger beroep? Dan wordt jouw hoger beroep niet behandeld.

In uitzonderingssituaties kan het hof buiten jouw aanwezigheid beslissen jouw zaak alsnog te behandelen, bijvoorbeeld als het de straf die je eerder opgelegd hebt gekregen veel te laag vindt. Als je je later toch hebt neergelegd bij het vonnis kun je het hoger beroep voor de zekerheid dus beter intrekken. Dat kun je doen zolang er geen (inleidende) zitting bij het hof is geweest.

Daarnaast moet je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep laten weten of je onderzoekswensen hebt. Doe je dat later? Dan gaat het hof terughoudender om met het toewijzen van verzoeken.

Wanneer kan de politie mijn rijbewijs invorderen?

De politie is (onder meer) in de hieronder genoemde gevallen bevoegd jouw rijbewijs in te vorderen.

 • Onder invloed van alcohol
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt meer dan 570 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht geblazen dan wel jouw bloed bevatte meer dan 1,3 milligram alcohol per milliliter bloed. Ben je beginnend bestuurder? Dan liggen de grenzen lager en moet het gaan om meer dan 350 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht dan wel meer dan 0,8 milligram alcohol per milliliter bloed. Ook wanneer geen bloed- of ademonderzoek is gedaan maar wel een ernstig vermoeden bestaat dat je dusdanig veel alcohol op hebt, mag de politie het rijbewijs invorderen;
 • Weigeren mee te werken aan een onderzoek
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt geweigerd mee te werken aan een bloed- of ademonderzoek. De achterliggende gedachte achter de invordering is dat het niet mag lonen om niet mee te werken. Er wordt dan vanuit gegaan dat je niet meewerkt omdat je kennelijk (veel) gedronken/gebruikt hebt.
 • Forse snelheidsovertreding
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en bent staande gehouden nadat je meer dan 50 km/u te hard hebt gereden. Reed je op een bromfiets? Dan mag de politie het rijbewijs al invorderen wanneer je meer dan 30 km/u te hard reed.
 • Gevaarlijk rijgedrag
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht.

 

Ook wanneer je (bijvoorbeeld) hebt gereden onder invloed van drugs mag de politie direct jouw rijbewijs invorderen. Als de politie netjes de wet volgt, wordt jouw rijbewijs dan alleen niet naar het Openbaar Ministerie, maar direct naar het CBR gestuurd. Als je met het CBR te maken hebt, is dat een bestuursrechtelijke maatregel en geen strafrechtelijke. Het heeft in dat geval geen zin om aan de officier van justitie te vragen het rijbewijs terug te geven of bij de (straf)rechter te klagen dat jouw rijbewijs is ingevorderd.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging/pro deo)

Wanneer je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, betaalt de overheid gedeeltelijk of volledig de advocaatkosten. Je hebt hiervoor geen rechtsbijstandsverzekering nodig. De Raad voor Rechtsbijstand is het overheidsorgaan dat beoordeelt of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een ‘toevoeging’ of ‘pro deo’ genoemd. De Raad kijkt daarvoor naar twee dingen:

 • Het soort procedure 
 • De hoogte van jouw inkomen en vermogen

 

Bij de veelvoorkomende strafrechtelijke procedures onder het kopje ‘strafzaken’ kun je per procedure terugvinden of de Raad voor die procedure (gedeeltelijk of volledig) de advocaatkosten wil vergoeden of niet. Staat de procedure waar je hulp bij nodig hebt er niet tussen? Neem dan contact op. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Daarnaast wordt dus gekeken naar jouw inkomen en vermogen. De inkomens- en vermogensgrens vind je hier terug.