Rijbewijs ingevorderd
Verzoek- en klaagschrift
Heeft de politie jou rijbewijs ingevorderd? Dan heeft de officier van justitie na de dag van invordering tien dagen de tijd om te beslissen of je jouw rijbewijs terugkrijgt of dat deze langer ingehouden wordt. Mocht de politie jouw rijbewijs volgens de wet invorderen? Dan houdt de officier van justitie het rijbewijs vaak langer onder zich. Je kunt jouw rijbewijs dan maanden kwijt zijn zonder dat een rechter naar jouw zaak kijkt. Ik help je graag verder bij het indienen van een verzoek tot teruggave of een klaagschrift.
Verzoek tot teruggave
In de brief die je van de politie na invordering hoort te krijgen (de ‘kennisgeving van ontvangst van het ingevorderd rijbewijs’), lees je dat je binnen de termijn van tien dagen een verzoek tot teruggave van het rijbewijs kunt indienen. Ook na deze termijn mag je de officier van justitie nog verzoeken het rijbewijs (eerder) terug te geven. Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag verder.
Klaagschrift rechtbank
Heb je van de officier van justitie een brief ontvangen met als onderwerp ‘kennisgeving beslissing inhouding rijbewijs’ of ‘afwijzing verzoek teruggave rijbewijs’? Dan kun je een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Dit mag je ook al doen gelijk nadat het rijbewijs door de politie is ingevorderd. In het klaagschrift vraag je aan de rechter het rijbewijs (eerder) terug te geven.
Nadat de rechtbank het klaagschrift heeft ontvangen, krijg je een oproep voor een raadkamerzitting. Op deze zitting gaat het alleen over jouw klaagschrift. De rechter kijkt of de politie jouw rijbewijs mocht invorderen en of de officier jouw rijbewijs mocht inhouden op basis van de wet. Is dat het geval, dan zal de rechter een afweging maken tussen het belang van de verkeersveiligheid en jouw persoonlijk belang bij het hebben van een rijbewijs. Ben je bijvoorbeeld taxichauffeur en heb je nooit eerder een verkeersovertreding begaan? Dan is de kans groter dat je het (eerder) terugkrijgt dan wanneer je het gewoon handig vindt om jouw rijbewijs te hebben en/of wanneer je vaker gepakt bent voor een verkeersovertreding. De rechter kijkt op deze zitting nog niet of het strafbare feit waarvan je verdacht wordt bewezen kan worden. Ook krijg je nog geen definitieve straf opgelegd.
Beslist de rechter dat je het rijbewijs (eerder) terug mag krijgen? Wees je er dan van bewust dat dat een voorlopige beslissing is en je op een later moment nog een oproep zult krijgen voor een zitting waarop je een definitieve straf opgelegd krijgt, mits het feit bewezen kan worden.
Het is goed om te weten dat je naast het Openbaar Ministerie ook met het CBR te maken kunt krijgen. Heb je onder invloed van alcohol gereden? Heb je geweigerd mee te werken aan een bloedonderzoek? Heb je (veel) te hard gereden? Dan is het goed mogelijk dat de politie jouw rijbewijs opstuurt naar het Openbaar Ministerie en tegelijkertijd ook melding maakt van deze overtreding bij het CBR.
Het CBR wil er zeker van zijn dat jij veilig de weg op kunt. Op basis van de informatie die het CBR van de politie ontvangt, beslist het CBR of je een cursus moet volgen of dat je een onderzoek moet doen naar jouw alcohol- of drugsgebruik, jouw rijvaardigheid of jouw medische gesteldheid. De kosten hiervoor moet je zelf betalen. Omdat de procedure bij het CBR compleet los staat van het strafproces, komen de kosten voor een cursus of onderzoek bovenop een eventuele straf die je van de officier van justitie of rechter kunt krijgen of hebt gekregen.
Wees je ervan bewust dat het mogelijk is dat de officier van justitie of rechter beslist dat je weer mag rijden, maar dat je dat vervolgens van het CBR niet (meer) mag. Krijg je een onderzoek opgelegd, dan mag je namelijk niet rijden totdat het onderzoek is afgerond én je geschikt bent bevonden om weer te rijden.
Liever telefonisch contact?
+31 (0) 6 47788013
Neem contact op
Kan je mijn hulp goed gebruiken of zit je nog met een vraag? Neem contact op op een manier die voor jou fijn is. Stuur bijvoorbeeld een appje of vul het contactformulier in. Ik doe mijn best daar dezelfde dag nog op te reageren.