Strafrechtadvocaat nodig?
+31 (0) 6 47788013

Hoger beroep

Gerechtshof

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, kun je in de meeste gevallen in hoger beroep. Je moet dat doen binnen twee weken nadat uitspraak is gedaan. Dat kun je zelf doen door naar de griffie van de rechtbank te gaan (deze vind je vaak bij de centrale balie), maar ik kan jou daar ook bij helpen.

In hoger beroep wordt jouw zaak nog een keer bekeken. Dat gebeurt meestal door drie raadsheren (zo noem je rechters in hoger beroep). Het is goed om te beseffen dat in hoger beroep gaan ook een risico kan zijn. Het kan er beter op worden, maar ook slechter.

Heb je hulp nodig bij het instellen van het hoger beroep of wil je rechtsbijstand in hoger beroep? Hou dan de uitspraak van de rechtbank of de dagvaarding in hoger beroep bij de hand en neem zo snel mogelijk contact op. Je moet namelijk rekening houden met veel termijnen. Ik help je graag verder.

Meerderjarig
Moest je op rechtbank bij de politierechter of meervoudige kamer komen?
Dan kun je, afhankelijk van jouw financiële situatie, in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand in hoger beroep.

Klik hier voor de inkomens- en vermogensgrens.

Minderjarig
Moest je op de rechtbank bij kinderrechter of meervoudige kamer komen?
Dan zal de advocaat-generaal of het hof aan de Raad voor Rechtsbijstand vragen een advocaat aan jou toe te voegen. Dit wordt ook wel een ‘last tot toevoeging’ genoemd. De advocaatkosten worden dan door de overheid betaald. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Moest je op de rechtbank bij de kantonrechter komen?
Dan moet je de kosten voor een advocaat in hoger beroep meestal zelf betalen. Wanneer sprake is van een ‘zwaarwegend belang’, maakt de Raad voor Rechtsbijstand soms een uitzondering. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Liever telefonisch contact?
+31 (0) 6 47788013

Neem vrijblijvend contact op

Kan je mijn hulp goed gebruiken of zit je nog met een vraag? Stuur een appje of vul het contactformulier in, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

Zittingsdatum (indien bekend)

In de wet staat dat je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep moet laten weten waarom je het niet eens bent met het vonnis. Doe je dit niet en kom je vervolgens ook niet op de zitting in hoger beroep? Dan wordt jouw hoger beroep niet behandeld.

In uitzonderingssituaties kan het hof buiten jouw aanwezigheid beslissen jouw zaak alsnog te behandelen, bijvoorbeeld als het de straf die je eerder opgelegd hebt gekregen veel te laag vindt. Als je je later toch hebt neergelegd bij het vonnis kun je het hoger beroep voor de zekerheid dus beter intrekken. Dat kun je doen zolang er geen (inleidende) zitting bij het hof is geweest.

Daarnaast moet je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep laten weten of je onderzoekswensen hebt. Doe je dat later? Dan gaat het hof terughoudender om met het toewijzen van verzoeken.

Wanneer kan de politie mijn rijbewijs invorderen?

De politie is (onder meer) in de hieronder genoemde gevallen bevoegd jouw rijbewijs in te vorderen.

 • Onder invloed van alcohol
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt meer dan 570 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht geblazen dan wel jouw bloed bevatte meer dan 1,3 milligram alcohol per milliliter bloed. Ben je beginnend bestuurder? Dan liggen de grenzen lager en moet het gaan om meer dan 350 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht dan wel meer dan 0,8 milligram alcohol per milliliter bloed. Ook wanneer geen bloed- of ademonderzoek is gedaan maar wel een ernstig vermoeden bestaat dat je dusdanig veel alcohol op hebt, mag de politie het rijbewijs invorderen;
 • Weigeren mee te werken aan een onderzoek
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt geweigerd mee te werken aan een bloed- of ademonderzoek. De achterliggende gedachte achter de invordering is dat het niet mag lonen om niet mee te werken. Er wordt dan vanuit gegaan dat je niet meewerkt omdat je kennelijk (veel) gedronken/gebruikt hebt.
 • Forse snelheidsovertreding
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en bent staande gehouden nadat je meer dan 50 km/u te hard hebt gereden. Reed je op een bromfiets? Dan mag de politie het rijbewijs al invorderen wanneer je meer dan 30 km/u te hard reed.
 • Gevaarlijk rijgedrag
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht.

 

Ook wanneer je (bijvoorbeeld) hebt gereden onder invloed van drugs mag de politie direct jouw rijbewijs invorderen. Als de politie netjes de wet volgt, wordt jouw rijbewijs dan alleen niet naar het Openbaar Ministerie, maar direct naar het CBR gestuurd. Als je met het CBR te maken hebt, is dat een bestuursrechtelijke maatregel en geen strafrechtelijke. Het heeft in dat geval geen zin om aan de officier van justitie te vragen het rijbewijs terug te geven of bij de (straf)rechter te klagen dat jouw rijbewijs is ingevorderd.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging/pro deo)

Wanneer je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, betaalt de overheid gedeeltelijk of volledig de advocaatkosten. Je hebt hiervoor geen rechtsbijstandsverzekering nodig. De Raad voor Rechtsbijstand is het overheidsorgaan dat beoordeelt of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een ‘toevoeging’ of ‘pro deo’ genoemd. De Raad kijkt daarvoor naar twee dingen:

 • Het soort procedure 
 • De hoogte van jouw inkomen en vermogen

 

Bij de veelvoorkomende strafrechtelijke procedures onder het kopje ‘strafzaken’ kun je per procedure terugvinden of de Raad voor die procedure (gedeeltelijk of volledig) de advocaatkosten wil vergoeden of niet. Staat de procedure waar je hulp bij nodig hebt er niet tussen? Neem dan contact op. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Daarnaast wordt dus gekeken naar jouw inkomen en vermogen. De inkomens- en vermogensgrens vind je hier terug.