Strafrechtadvocaat nodig?
+31 (0) 6 47788013

mr. K. (Kim) Elema

Als advocaat heb ik een grote passie voor het strafrecht. Ik hou van juridisch gepuzzel, heb een scherp oog voor detail en zoek altijd naar mogelijkheden om het hoogst haalbare resultaat voor jou te bereiken. Ik ben eerlijk en realistisch, zodat je weet waar je aan toe bent.

De fijne kneepjes van het vak heb ik van meerdere bekende strafrechtadvocaten geleerd. Zo heb ik tijdens mijn rechtenstudie stage gelopen bij Anker en Anker en bij Gerard Spong. Mijn advocatenopleiding startte ik bij Kuijpers en Nillesen en rondde ik af bij Meester Leonie. Naast mijn werkervaring in de advocatuur heb ik jarenlang gewerkt als griffier bij het gerechtshof. Doordat ik het rechtersvak van dichtbij heb mogen meemaken, weet ik hoe rechters werken en denken. Dat is iets dat mij nog dagelijks goed van pas komt bij mijn werk als advocaat.

In het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten sta ik op het volgende rechtsgebied geregistreerd: strafrecht. Op grond van deze registratie ben ik verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen per ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied. Op die manier kan ik de kwaliteit en deskundigheid van mijn werk blijven garanderen. Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten en de Commissie van Toezicht in de PI Grave.

Strafrecht zonder raadsels

Als strafrechtadvocaat wil ik jou op een begrijpelijke en toegankelijke manier aan de best mogelijke verdediging helpen. Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, heb je vaak al genoeg zorgen. Ingewikkelde juridische woorden en procedures maken het er niet makkelijker op. Het is dan niet fijn als je nergens met je vragen terechtkunt of het gevoel hebt een drempel over te moeten als je een antwoord op jouw vraag wilt. Ik sta cliënten daarom op een laagdrempelige en informele manier bij. Is iets onduidelijk? Laat het weten. Heb je vragen? Stel ze. Doe dat op een manier die fijn voor jou is. Dat mag een formele mail of een telefoontje zijn, of op kantoor tijdens de bespreking van jouw zaak, maar weet dat jij mij evengoed altijd mag appen. Ik help je graag in begrijpelijke taal verder.

Liever telefonisch contact?
+31 (0) 6 47788013

Neem vrijblijvend contact op

Kan je mijn hulp goed gebruiken of zit je nog met een vraag? Stuur een appje of vul het contactformulier in, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je op te nemen.

Zittingsdatum (indien bekend)

In de wet staat dat je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep moet laten weten waarom je het niet eens bent met het vonnis. Doe je dit niet en kom je vervolgens ook niet op de zitting in hoger beroep? Dan wordt jouw hoger beroep niet behandeld.

In uitzonderingssituaties kan het hof buiten jouw aanwezigheid beslissen jouw zaak alsnog te behandelen, bijvoorbeeld als het de straf die je eerder opgelegd hebt gekregen veel te laag vindt. Als je je later toch hebt neergelegd bij het vonnis kun je het hoger beroep voor de zekerheid dus beter intrekken. Dat kun je doen zolang er geen (inleidende) zitting bij het hof is geweest.

Daarnaast moet je binnen twee weken na het instellen van het hoger beroep laten weten of je onderzoekswensen hebt. Doe je dat later? Dan gaat het hof terughoudender om met het toewijzen van verzoeken.

Wanneer kan de politie mijn rijbewijs invorderen?

De politie is (onder meer) in de hieronder genoemde gevallen bevoegd jouw rijbewijs in te vorderen.

 • Onder invloed van alcohol
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt meer dan 570 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht geblazen dan wel jouw bloed bevatte meer dan 1,3 milligram alcohol per milliliter bloed. Ben je beginnend bestuurder? Dan liggen de grenzen lager en moet het gaan om meer dan 350 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht dan wel meer dan 0,8 milligram alcohol per milliliter bloed. Ook wanneer geen bloed- of ademonderzoek is gedaan maar wel een ernstig vermoeden bestaat dat je dusdanig veel alcohol op hebt, mag de politie het rijbewijs invorderen;
 • Weigeren mee te werken aan een onderzoek
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt geweigerd mee te werken aan een bloed- of ademonderzoek. De achterliggende gedachte achter de invordering is dat het niet mag lonen om niet mee te werken. Er wordt dan vanuit gegaan dat je niet meewerkt omdat je kennelijk (veel) gedronken/gebruikt hebt.
 • Forse snelheidsovertreding
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en bent staande gehouden nadat je meer dan 50 km/u te hard hebt gereden. Reed je op een bromfiets? Dan mag de politie het rijbewijs al invorderen wanneer je meer dan 30 km/u te hard reed.
 • Gevaarlijk rijgedrag
  Je hebt een motorvoertuig bestuurd en hebt de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht.

 

Ook wanneer je (bijvoorbeeld) hebt gereden onder invloed van drugs mag de politie direct jouw rijbewijs invorderen. Als de politie netjes de wet volgt, wordt jouw rijbewijs dan alleen niet naar het Openbaar Ministerie, maar direct naar het CBR gestuurd. Als je met het CBR te maken hebt, is dat een bestuursrechtelijke maatregel en geen strafrechtelijke. Het heeft in dat geval geen zin om aan de officier van justitie te vragen het rijbewijs terug te geven of bij de (straf)rechter te klagen dat jouw rijbewijs is ingevorderd.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging/pro deo)

Wanneer je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, betaalt de overheid gedeeltelijk of volledig de advocaatkosten. Je hebt hiervoor geen rechtsbijstandsverzekering nodig. De Raad voor Rechtsbijstand is het overheidsorgaan dat beoordeelt of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een ‘toevoeging’ of ‘pro deo’ genoemd. De Raad kijkt daarvoor naar twee dingen:

 • Het soort procedure 
 • De hoogte van jouw inkomen en vermogen

 

Bij de veelvoorkomende strafrechtelijke procedures onder het kopje ‘strafzaken’ kun je per procedure terugvinden of de Raad voor die procedure (gedeeltelijk of volledig) de advocaatkosten wil vergoeden of niet. Staat de procedure waar je hulp bij nodig hebt er niet tussen? Neem dan contact op. Ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Daarnaast wordt dus gekeken naar jouw inkomen en vermogen. De inkomens- en vermogensgrens vind je hier terug.