OM-hoorgesprek
Heb je een oproep voor een OM-hoorgesprek ontvangen? Dan wil de officier van justitie een straf aan jou opleggen zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Vaak krijg je een oproep voor een hoorgesprek als de officier van justitie van plan is om (bijvoorbeeld) een taakstraf of een ontzegging van de rijbevoegdheid aan jou op te leggen. In de wet staat namelijk dat hij of zij jou dan eerst moet horen. Als je een strafbeschikking van de officier van justitie aangeboden krijgt, betekent dat in de meeste gevallen dat je een (aantekening op jouw) strafblad krijgt.
Wanneer je een oproep hebt ontvangen voor een OM-hoorgesprek, heb je altijd recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat. Neem gerust vrijblijvend contact op. Geen zorgen, je zit nergens aan vast.
Wat is een OM-hoorgesprek?
Een OM-hoorgesprek is een gesprek met de officier van justitie. Wanneer de officier van justitie jou verdenkt van een strafbaar feit, kan je een oproep krijgen voor een OM-hoorgesprek. De officier van justitie wil tijdens het gesprek kijken of jullie er samen uit kunnen komen, zodat je niet naar de rechter toe hoeft. Tijdens het OM-hoorgesprek gaat de officier van justitie met jou in gesprek over het dossier en over jouw persoonlijke omstandigheden. Omdat een officier van justitie het gesprek vrijwel altijd in gaat met de gedachte dat het een bewijsbare zaak is, zal hij of zij vaak aan het einde van het gesprek een strafbeschikking aanbieden.
Wat is een strafbeschikking?
Een strafbeschikking is een straf die wordt opgelegd door de officier van justitie. De officier van justitie kan bij een OM-hoorgesprek onder andere de volgende straffen zelfstandig aan jou opleggen:
- Een geldboete
- Een taakstraf van maximaal 180 uren (of maximaal 60 uren als je minderjarig bent)
- Een ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 6 maanden
- Het betalen van schadevergoeding aan het slachtoffer
- Het afpakken van inbeslaggenomen voorwerpen of geld
Komt een strafbeschikking op mijn strafblad?
Wanneer de officier van justitie aan het einde van het OM-hoorgesprek een strafbeschikking aanbiedt, betekent dit dat je een (aantekening op jouw) strafblad krijgt.
Ben ik verplicht om naar een OM-hoorgesprek te gaan?
Je bent niet verplicht om naar een OM-hoorgesprek toe te gaan. Wanneer je niet naar het OM-hoorgesprek toe gaat, zal de officier van justitie jou dagvaarden. Dat betekent dat je op enig moment een oproep zult krijgen waarin staat dat je voor de rechter moet verschijnen.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de strafbeschikking?
Als je het niet eens bent de strafbeschikking die de officier van justitie aanbiedt, dan kun je binnen 14 dagen verzet instellen. De zaak zal dan alsnog worden voorgelegd aan een rechter. Meer informatie over het instellen van verzet vind je hier.

Moet ik een advocaat meenemen naar het OM-hoorgesprek?
Je bent niet verplicht om een advocaat mee te nemen naar een OM-hoorgesprek, maar in de meeste gevallen is het wel verstandig om dat te doen. Soms wil de officier van justitie namelijk een strafbeschikking aanbieden terwijl een rechter niet tot een veroordeling zou zijn gekomen. Ook hanteert het Openbaar Ministerie in veel gevallen andere richtlijnen bij het opleggen van een straf dan een rechter.
Wanneer je je door een advocaat laat bijstaan, kan een advocaat namens jou het dossier opvragen en het dossier met jou bespreken. Soms blijkt dan dat het helemaal geen bewijsbare zaak is. Een advocaat kan vervolgens namens jou verzoeken om de zaak te seponeren, zodat een strafbeschikking kan worden voorkomen. Ook als het wel een bewijsbare zaak is, kan het verstandig zijn om een advocaat mee te nemen. Op die manier weet je zeker dat alles wat relevant kan zijn voor de strafoplegging naar voren wordt gebracht. Aan het einde van het hoorgesprek kan een advocaat jou tot slot informeren en adviseren over het voorstel van de officier van justitie en jouw kansen wanneer je besluit de zaak voor te laten leggen aan de rechter.
Heb je een oproep voor een OM-hoorgesprek gekregen? Dan heb je recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat voorafgaand aan het gesprek met de officier van justitie. Het maakt niet uit of je een hoog of laag inkomen hebt. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
Stuur een berichtje via Whatsapp of laat jouw gegevens achter in het contactformulier, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je op te nemen.
Meerderjarig | Minderjarig |
Word je verdacht van een overtreding? |
Heb je hulp nodig? Of heb je behoefte aan een gratis adviesgesprek? Neem gerust vrijblijvend contact op.
+31 (0) 6 47788013
Liever telefonisch contact?
+31 (0) 6 47788013
Neem contact op
Kan je mijn hulp goed gebruiken of zit je nog met een vraag? Neem contact op op een manier die voor jou fijn is. Stuur bijvoorbeeld een appje of vul het contactformulier in. Ik doe mijn best daar dezelfde dag nog op te reageren.